Izazov čarapa 2022

Tema Izazova čarapa 2022. koju je objavila globalna organizacija Down Syndrome International je „What inclusion means”, tj. ”Što znači uključenost”.

Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s poteškoćama (CRPD) poziva se na potpuno i učinkovito sudjelovanje i uključenost osoba s Down sindromom u društvu. Međutim, osobe s Down sindromom još su uvijek suočene s brojnim preprekama i predrasudama.


Inkluzivno obrazovanje podržava raznolikost studenata koji uče biti međusobno tolerantniji. Pomaže u razbijanju predrasuda i prepreka te omogućava osobama s poteškoćama, uključujući osobe s Down sindromom, te steknu životna prijateljstva.


Sport je najbolji način promicanja uključenosti, jer nam pomaže u percepciji jedinstvenosti svakog od nas. Mnogi talentirani i uspješni sportaši s Down sindromom dokaz su da njihova poteškoća ne treba biti prepreka uspjehu.


Inkluzivno zapošljavanje

I osobe s Down sindromom voljele bi raditi, ali ne dobivaju uvijek tu priliku – i to je pogrešno! Svatko bi trebao dobiti priliku za rad, čak i na samo par sati. Nije vjerojatno da će učinkovitost radnika s poteškoćom biti na razini drugih zaposlenika i poslodavci trebaju na to računati. Međutim, osobe Down sindromom među najiskrenijim i odanim su zaposlenicima i njihov pozitivan učinak na tim je puno vrjedniji.